söndag 18 juni 2017

Imbainlägg Numero 1

Välkomna till Teater Imbas blogg och vårt första inlägg!

Så vadan detta då? Håller inte vi på med fysisk teater och borde ägna åt oss att göra det vi gör och inte tro att vi har något att säga? Självklart kommer vi fortsätta skapa och spela teater, vi har en massa projekt igång just nu samtidigt som vi försöker marknadsföra oss så gott vi kan för att få fortsätta göra det. Det hindrar oss dock inte från att tro att våra tankar kan vara intressanta för andra också i ett sådant här forum.

Vi har nämligen valt att vara fria och vill plocka frukten av det beslutet! Låter härligt men det är såklart inte en dans på rosor att arbeta som fri konstnär i en fri teatergrupp. Precis som i alla tider handlar det om att överleva och hitta en balans mellan kompromissande och skapande, utbud och efterfrågan, ideell drivkraft och känna att man har ett värde, förutsättningar och möjligheter och allt annat som man får på köpet. Den stora vinsten med att vi är fria är att vi inte är underställda någon annan utan vi är en aktör som får tycka och tänka utan att någon annan bestämt vad vi behöver hålla oss till. Självklart innebär det risker, kan våra formulerade tankar påverka om vi får eller inte få bidrag eller stöd för produktioner som vi tycker är viktiga för vårt samhälle och för att vi får fortsätta göra det här? Tänk om vi ifrågasätter och gör oss persona non grata för alla som vi måste ha goda kontakter med för att få spela våra föreställningar? Tänk om vi inte längre blir bjudna in till kulturdialoger för att vi skriver ocensurerat? Kanske inte men det är dock risker vi måste ta. Att stå fri innebär att riskera allt men är också en förutsättning för att vinna allt, skapa förutsättningar att skapa…oj det här riskerar i alla fall att bli högtravande om inte annat!

Vi är inte så rädda ändå! Vi lever i ett demokratiskt samhälle och än så länge värnas det fria ordet och att ifrågasätta ses, av de vi skulle kunna vara rädda för, troligen som en förutsättning för att få ett bättre samhälle.  Så vi kör på det…så ser vi var vi hamnar! I bästa fall har vi lyckats inspirera oss själva och samtidigt också skrivit något som berört någon, fått någon att le, kanske fått någon att bli så irriterad att hen börjar skriva själv…eller i värsta fall blivit så patetiska att vi knappt vill läsa våra egna texter längre. Men vi utgår inte från det värsta än!

Vad ska vi skriva om då? Som sagt, frihet att göra vad vi vill...att inte behöva definiera ens det om vi inte vill! Vår tanke är att samla det som behöver komma ut ur oss här ocensurerat och med tillhörande stavfel. Det kan vara en krönika om ett tema vi vill reflektera kring, en text som kanske kommer användas i en föreställning, samhällskritik, gnäll, kärleksdikter, matlista…ja allt det vi vill skriva om. Det är vår hemsida, vår blogg och man behöver bara läsa om man vill! Vi skriver var och en från där vi är, kanske kan det bli ett sätt att lära känna oss och våra individuella olikheter fast på våra villkor…ja jag har en ovana att tjata om samma sak om och om igen för att vara säker på att alla uppfattat vad jag vill säga! Frihet, frihet, frihet….


Lena, Teater Imba

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar